Averbode

Averbode, door iedere vlaming gekend.Uit zijn jeugd door de uitgaven Zonnekind en Zonneland van de uitgeverij van de Abdij van Averbode.Daarna door zijn (wereld) beroemde “Lekdreef”, waar de beste ijsjes ter wereld  worden geserveerd.En tenslotte door zijn Bossen en Heide die tot een waar wandelparadijs zijn herschapen. 

Aan de hand van de wandelknooppunten hebben we twee trajecten uitgestippeld met telkens een korte, normale en langere versie.

Beide wandelingen vertrekken aan de parking van “Het Moment” (abdij).
Op het infobord (zie foto) ter hoogte van de ingang naar “Het Moment” vind je de vertrek nummers, zowel voor de Weebergwandelingen als deze naar de Lekdreef / Luikerdreef.
Let op! Het zijn de witte plaatjes met rode cijfers die moeten gevolgd worden.
In de week is hier normaal voldoende parking. Moest dit niet zijn is er nog een parking in de Boonstraat 100 meter verder (éénrichtingsverkeer, inrijden langs Testeltse steenweg).

Als de Corona tijden achter de rug zijn kan de wandeling afgesloten worden met een hapje en een drankje in “Het Moment”, gevestigd in het vroegere koetshuis van de abdij (gesloten op maandag) of in de nabijgelegen “den Eik” (gesloten maandag en dinsdag).
En in de zomer kan je de wereldberoemde ijskarren niet negeren.

Het wandelpark “De Merode” in Averbode en omstreken is bijna onuitputtelijk.
Zij die het kennen komen er graag terug.
Voor zij die het nog niet kennen zijn deze wandelingen een aangename kennismaking.

Over de Weefberg

Het eerste traject loopt over en langs de “Weefberg” ten zuiden van de Abdij.  
Je volgt de wandelknooppunt-pijltjes.  (beginnen aan infobord richting 96).  De te volgen nrs staan bovenaan de kaartjes.  
Er zijn 3 alternatieven (3 km, 5 km of 7,7 km).  Het is een gebied waar veel dennenbossen zijn gerooid om plaats te maken voor natuurlijke vegetatie.  De combinatie van bos, heide en vijvers maakt wandelen hier uiterst aangenaam en rustgevend.
Tussen knooppunt 107 en 98 zie je de Demervallei liggen met in de verte de basiliek van Scherpenheuvel en het kerktorentje van Zichem.

3 km

5 km

7.7 km

Langs de Luikerdreef

Het tweede traject loopt ten noorden van de Abdij.  
Je volgt de wandelknooppunt-pijltjes.  (beginnen aan infobord richting 100).  De te volgen nrs staan bovenaan de kaartjes.  Er zijn 3 alternatieven (5 km, 6,1 km of 9,3 km).  
Via de abdijweg (lichtjes stijgend) en de lekdreef kom je in de Luikerdreef.  Rechts van deze weg bevindt zich het vroegere vakantiedomein “De vijvers” dat nu eigendom is van het evenementen bureau “Golazo”. Op dit domein is ook het 3 kmsterrenrestaurant “Colette” gevestigd.
Op deze wandelingen kom je veel opnieuw aangelegde vijvers tegen, zoals die er in de 17de eeuw ook al waren.   De langere versie van deze wandeling passeert ook langs de taverne “Den Eik”.  Dit gerestaureerd gebouw was vroeger een boerdeij van de abdij.

5 km

6.1 km

9.3 km